Felharmónia


Szupervályog és földépítészet pályázatunk
a 14. Nemzetközi Velencei Építészeti Biennáléra

Felharmónia – Gyógyító építészet 
(SoundSpaces – Healing Arch-itecture) 

címmel munkacsoportunk is pályázott a Magyar Pavilon installációjára.
Fundamentals (Alapok) címmel, a 2014. évi biennálé főkurátora, Rem Koolhaas az I. Világháború 100. évfordulója apropóján azzal a felhívással fordult a nemzeti pavilonok kiállítóihoz, hogy az építészet elmúlt 100 évére visszatekintve gondolkodjanak el azon, hogy jó irányban haladtak-e a nemzetközi és nemzeti trendek. Véleménye szerint az építészet elidegenedett, megújulásra van szüksége.„Háborúból békét”, nyúljunk vissza az univerzum alapelemeihez, a természetes anyagok használatához, és teremtsünk egészséges otthont és emberléptékű harmóniát mindenki számára.” Nader Khalilinek, a szupervályog atyjának nyomdokain járva megszólítva éreztük magunkat, és úgy döntöttünk, hogy pályázunk erre a legnagyobb nemzetközi seregszemlére.

„Föld-ép-ítészet”
címen a Mátraverebélyi Alkotóműhely is pályázott, képi megjelenítésében más jellegű installációval, de hasonló alapüzenettel. Sajnos a zsűri nem minket választott, de úgy érezzük, jól sikerültek kiállítási elképzeléseink, üzeneteink érdemesek a meghallgatásra, megvalósításra … valahol, valamikor. Ezért hívjuk fel a figyelmet a pályázati munkáinkra, melyek megtekinthetők az Építészfórum és a Biennále honlapján is a többi pályázattal egyetemben.
A pályázati anyagok bemutatására, a pályázó csoportok megismerkedésére a FUGA minikonferenciát rendezett, melyet a FUGA Rádió élőben közvetített.

A bemutatkozó előadások után váratlan fordulatokat tartogató vitafórum alakult ki, amely során meglepő és sajnálatos dolgok derültek ki a pályázatok körül. Ha ezeket időben tudtuk volna, bizony sokan más szempontok szerint állítjuk össze az anyagainkat. Ennek ellenére izgalmas és gyümölcsöző volt a pályázat elkészítése, és a konferencián való részvételünk is.

Pályázati anyag: www.epiteszforum.hu/felharmonia-palyamu-a-14-velencei-epiteszeti-biennale-magyar-pavilonjara,www.velenceibiennale.com/palyazok.html

Fuga Rádió közvetítés: www.fugaradio.net (Nincs külön link a hangfelvételhez, a „Hangtár” gombra kattintva a „Naptár”-ban kell kiválasztani a jan. 30-t, 17.00-tól indul a közvetítés)
Felharmónia - absztrakt

Homokzsák, szögesdrót, föld, tűz, erő… a háború kellékei. Víz, levegő, színek, lágy formák, játékosság… a béke elemei. Iráni-amerikai építési módszer – közép-európai adaptáció. Hagyomány és modern technológia. Ellentmondásos elemek, furcsa kombináció. Hogyan békíthetők mégis össze, és miként használhatók fel az építészetben? Erre keressük a válaszokat.

100 év telt el az első világháború kezdete óta, még sincs harmónia. Épített környezetünkben sem. Szem előtt tartva az ősi értékeket, az évezredes hagyományokat és a természet örök alapjait, hozzáadva a modern technológia lehetőségeit, közelebb kerülünk egy élhető és fenntartható világhoz. Hiszünk benne, hogy az építészet alkotásaival képes ép-íteni, az emberek testi és lelki gyógyulását, a harmónia megteremtését szolgálni. Megvan bennünk és a körülöttünk lüktető természetben az ehhez szükséges tudás: a föld, az életet adó víz, a tűz energiája, a szél lélegzete, és az ősi formák és törvényszerűségek összhangja.

Installációnk egy izgalmas, organikus építési technológia segítségével kézzelfogható és interaktív élményt nyújt ennek megtapasztalásához.

A teljes pályázati anyag és virtuális túra - 3D diasor letölthető a lap aljáról.
Ċ
Ismeretlen felhasználó,
2017. jan. 3. 12:44
ć
Ismeretlen felhasználó,
2017. jan. 3. 12:45